Home » ProjectLeider opleiden
Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden. Je moet er niet aan denken dat het project mislukt. Dat is slecht voor je carrière en voor het vertrouwen in de overheid. Je hebt te maken met publiek geld, dus dat wil je verantwoord besteden. En wat dacht je van het effect op de betrokkenen? Oef, je hebt al heel wat ervaring, maar nu je steeds complexere projecten doet, kun je wel wat extra vaardigheden en kennis van project processen gebruiken…
Je denkt aan een project van een paar jaar geleden, waar je als medewerker mee te maken kreeg. De oplossing stond toen zo ver van de dagelijkse praktijk, dat de nieuwe situatie voor jou en je collega’s bijna onwerkbaar was. Je begreep niet dat ze de ‘werkvloer’ er niet bij betrokken hadden. Je collega-projectleider ziet het ook: jouw conceptplan is te ingewikkeld. In theorie is het briljant, maar in de praktijk wordt het waarschijnlijk een last. Het moet eenvoudiger, maar hoe pak je dat aan?
Ook als je verder uitlegt wat je bedoelt, blijft ze kritisch. Deze verandering zal toch niet net zoveel weerstand oproepen als bij het vorige project? Je herinnert je nog levendig de ellenlange discussies met medewerkers en de talloze gesprekken die nodig waren om vragen te beantwoorden en conflicten op te lossen. Dat wil je voortaan anders aanvliegen.
Het project dat je net hebt afgerond, was maanden vertraagd. Telkens moest er iets nieuws toegevoegd worden en vaak kreeg je meer opgeleverd dan eigenlijk nodig was. Tijdens een overleg met andere leidinggevenden hoor je dat zij hier ook wel eens tegenaan lopen. Dat is zó frustrerend en demotiverend voor het team. Bovendien vraagt de huidige situatie om snelle actie, de geplande einddatum moet echt gehaald worden. Wist je maar hoe je sneller kon gaan.
“Welke extra verzoeken en onvoorziene uitdagingen zullen er deze keer bij komen?” Zelfs als je ’s avonds thuis op de bank ploft, laat het je niet los. “Hoe kan ik binnen het budget blijven en toch flexibel zijn?” Zou er iemand zijn die de perfecte manier daarvoor weet?
Dit houdt in dat je je projecten voorbereidt volgens de bewezen effectieve NaFIGeren methode.
Die methode kun je leren in de onderstaande ProjectPiloot training.
In plaats van zelf ProjectPiloot worden, kun je ook ProjectPiloot Wim Rutten invliegen.
Hij begeleidt je dan bij de voorbereidingen
In de ProjectPiloot training leer je preventief overzicht te creëren over je project, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Dit doe je door de NaFIGeren methode toe te passen. Het is een praktische training die één dag duurt.
Met NaFIGeren breng je snel en op verfrissende wijze in kaart waar de problemen en risico’s zich bevinden en wat de behoeften en successen zijn. Deze breng je onder in thema’s. Die thema’s vormen een strategisch kader voor het stellen van doelen. Omdat alle stakeholders erbij betrokken worden, ontstaat er draagvlak. Dit leidt tot focus, autonomie en teamwork.
NaFIGeren is speciaal ontworpen voor het effectief managen van omvangrijke veranderingen of problemen. De methode is helemaal afgestemd op projectmanagers en teamleiders bij de overheid
Aan bod komen:
Je leert:
De eerst volgende training is woensdag 18 september te Wageningen aan het Agro Businesspark.