Home » Klantcases » Gemeente Heerenveen
Gemeente Heerenveen werkt voortdurend aan betere dienstverlening. Binnen het fysieke domein, bestaande uit zeven afdelingen, groeide de wens om de bedrijfsvoering te professionaliseren.
Door toenemende complexiteit ontstond behoefte aan meer structuur, samenwerking en één gezamenlijke aanpak – gedragen door iedereen.
De invoering van een nieuw zaaksysteem moest processen stroomlijnen, maar werd nauwelijks gebruikt. De implementatie was top-down en gebaseerd op input van een kleine groep key users. De meeste medewerkers voelden zich niet betrokken en bleven vasthouden aan hun eigen werkwijze. Ook het zaakbeheer was kwetsbaar georganiseerd: slechts één of twee mensen konden dossiers afsluiten, wat leidde tot achterstanden. De afdelingshoofden wilden begrijpen waar het knelde – en hoe dit structureel kon worden verbeterd.
ProjectPiloot begeleidde het traject en organiseerde vijf interactieve workshops en een digitale uitvraag onder álle medewerkers. Centraal stonden vier vragen over knelpunten, behoeften en prioriteiten. Ook de directie werd uitgenodigd om input te leveren. De uitvraag leverde 51 thema’s op, tegenover 19 in een eerder onderzoek van de directie. Opvallend genoeg kwamen de drie belangrijkste thema’s volgens medewerkers daarin niet voor. Het toonde het belang aan van brede, directe betrokkenheid bij verandering.
Meer inzicht, betere aansluiting én vertrouwen
51 thema’s opgehaald via participatieve aanpak
Mismatch zichtbaar gemaakt tussen beleid en praktijk
Gedeeld eigenaarschap in alle lagen van het domein
Heldere basis gelegd voor team Bedrijfsvoering Fysiek Domein
Toegenomen vertrouwen tussen medewerkers en management
Deze resultaten vormden een stevige basis voor verdere ontwikkeling en samenwerking binnen het domein.
De casus in Heerenveen laat zien hoe essentieel het is om “alle” medewerkers actief te betrekken bij verandering. Niet alleen sturen op cijfers, maar echt luisteren naar de mensen in de organisatie levert overzicht, inzicht én draagvlak op.
Waar een top-down aanpak tekortschiet, brengt participatie structuur, herkenning en vertrouwen. En dat is precies wat nodig is om samen te bouwen aan een toekomstbestendige bedrijfsvoering.
In een vrijblijvende kennismaking luisteren, spiegelen en krijgen we
scherp wat er écht speelt.
Haal samen met alle medewerkers naar boven waar het wringt en waar de kansen liggen.
Profiteer van een glashelder overzicht en concrete verbeteracties om de organisatie te laten groeien.